Lansarea oficiala a Grupului GastRo

Lansarea oficiala in martie 2016 la Conferinta Regionala a MF (amanunte in articolul semnat de Roxana Chiruta si Catalin Andriescu care a aparut in ziarul Viata Medicala la rubrica: In prima linie in data de 13 mai)

 

 

Cu  ocazia celei e-a  XII  Conferinte de Medici de Familie a  Societatii Nationale de Medicina de Familie a avut loc lansarea grupului profesional de gastroenterologie si hepatologie “GastRo  ”. Echipa acestui grup  include medici de familie pasionati de aceasta disciplina are în componență urmatorii colegi:

Dr. Cătălin Andriescu – coordonator național, medic primar MF, specialist gastroenterologie, medic formator 

Dr. Marilena Căliman, medic primar MF, specialist gastroenterologie, medic formator

Dr. Mihaela Udrescu, medic primar MF, specialist gastroenterologie, medic formator – purtător de cuvânt

Dr. Ligia Moșneaga, medic primar MF
Dr. Roxana Chiruță, medic primar MF

Dr. Elisabeta Schol, medic primar MF

Membrii grupului si-au  propus câteva obiective strategice, științifice și practice.

Obiectivele profesionale privesc instruirea  colegilor în cadrul grupului ,colaborarea directă cu medicii specialiști gastroenterologi, dar și de specialități în conexiune cu gastroenterologia.

Dialogul și comunicarea între medicii de familie și medicii de alte specialități vizând actualitățile din domeniul gastroenterologiei, posibilitățile și metodele prin care se pot implementa noile achiziții terapeutice precum și metodele prin care pot fi informați și instruiți pacienții în legătură cu afecțiunea specifică și managementul acesteia vor fi direcții prioritare.

Obiectivele științifice au în vedere o participare cât mai activă a membrilor grupului la actualizarea informațiilor medicale care privesc, în special domeniul gastroenterologiei, în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și managementul afecțiunilor digestive.  In activitatea grupului ne propunem aducerea in  discutie a unor studii științifice originale sau review-uri,  organizarea si participarea  la congrese, conferințe, simpozioane sau alte forme  de manifestări științifice.    Pentru inceput  membrii grupului “GastRo” au participat cu prezentari si lucrări stiintifice la a XII-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Familiei, desfășurată la București în martie 2016, unde au fost prezentate:

  1. Infecția cu Helicobacter Pillori – o bacterie de succes, dr. Ligia Moșneaga
  2. Actualități și perspective în diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale, dr. Marilena Căliman

3.Tehnici moderne de imagistica – elastografia, dr. Cătălin Andriescu

  1. Algoritm de diagnostic în hepatitele cronice nonvirale, dr. Mihaela Udrescu

Considerăm obiectivele practice ca fiind cele mai provocatoare și care au în vedere crearea de “canale” de dialog și comunicare rapide, eficiente și stabile între membrii grupului precum și între membrii grupului profesional și medicii de alte specialități;

Grupul si-a propus si elaborarea unor ghiduri de recomandări practice  si utile in special medicilor de familie dar nu numai lor, referitoare la managementul unor afecțiuni gastroenterologice.

Nu în ultimul rând vom urmări să găsim modalitățile practice cele mai eficiente de a utiliza atat  cunoștințeleexistente cat si informațiile și tehnicile noi de diagnostic si tratament in beneficiul pacientilor nostri.

Având ca suport etica și deontologia medicală precum și beneficiile unor relații deschise, membrii grupului isi doresc să atingă obiectivele propuse la un nivel de calitate cat mai inalt.

Nu în ultimul rând, urăm succes în activitate grupurilor profesionale deja existente din Societatea Nationala de Medicina de Familie.