Curs online EMC – Ficatul gras non-alcoolic in practica clinica

Cursul are ca obiectiv să puna la dispoziția medicilor de familie, in lumina ultimelor date științifice, informațiile necesare despre boala ficatului gras non-alcoholic. Boala ficatului Gras Nonalcoolic este o afecţiune hepatica caracterizata prin prezența steatozei hepatice la mai mult de 5% din hepatocite, documentata histologic prin puncție biopsie hepatica (PBH) sau imagistic (ecografie) in absența consumului cronic de alcoool si in absența altor condiții /cauze de steatoza hepatica (lipodistrofie, hipotroidie, HIV etc)

Atunci cand ne referim la boala ficatului gras non-alcoolic ne referim la existenta a doi termeni prognostici: ficat gras simplu în steatoza hepatică non-alcoholică/FGNA/NAFL și ficat gras cu inflamație și fibroza progresive în steatohepatita non-alcoolica/SHNA/NASH.

Cursanții vor afla informatii utile despre conceptul de BFGNA, epidemiologie si semnificatia acestora din care să reiasă importanța diagnosticului precoce al acestei afecțiuni. Tot in lectiile cursului sunt bine detaliate metodele de încadrare ale pacientului cu BFGNA, criterii de trimitere la specialist, complicațiile posibile ale bolii, dar și despre variantele terapeutice existente.

Cursanții vor aprofunda și întelege care sunt obiectivele terapiei, dar și care sunt contraindicațiile. Aceste aspecte vor ajuta medicul de familie să depisteze boala într-un stadiu precoce, să evalueze și să încadreze corect un pacient cu o astfel de patologie, să cunoască variantele terapeutice actuale și să îl trimită la medicul specialist în timp util pentru a preveni apariția complicațiilor.

Concret, echipa formată din medicul de familie si cel din specialitate gastroenterolog va putea funcționa eficient în identificarea pacientului cu BFGNA dar si un bun management al bolii acestuia.

Cursul „Ficatul gras non-alcoolic in practica clinica” este un curs care ofera 12 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Gastroenterologie”. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

Cursul poate fi accesat aici