Grupul de lucru GastroMF la saptamana UEG

În perioada 6-11 octombrie 2022 s-a desfășurat la Viena săptămâna UEG care s-a desfășurat sub sloganul „Meet. Exchange. Evolve”.

În cadrul acestei importante manifestări științifice a avut loc și întânlirea MoM care reunește reprezentanții tuturor asociațiilor europene cu activități în domeniul gastroenterologiei precum și reprezentați ai societăților naționale de gastroenterologie din țările europene.

Cu această ocazie am reprezentat ESPCG (European Society Primary Care in Gastroenterology) alături de colegii mei Juan Mendive președintele ESPCG din Barcelona/Spania și Jelena Rakic Matic din Zagreb/Croația.

S-au discutat despre principalele probleme identificate la nivel european și care sunt recomandările de la nivel european asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția în perioada următoare.

În ceea ce privește problemele cu care se confruntă Europa în acest moment, se constată o creștere alarmantă a numărului de cancere de ficat și pancreas, precum și a persoanelor cu sindrom de intestin iritabil.

O altă problemă identificată este boala hepatică alcoolică care este subestimată din cauza stigmatizării sociale.

În perioada 2023-2026 recomandările UEG pentru societățile naționale din Europa sunt de a-și îndrepta atenția în special către următoarele patologii gastrointestinale: sindromul de intestin iritabil, pancreatitele, patologia alcoolică hepatică.

Următoarea săptămână UEG se va desfășura în 2023 la Copenhaga.