Participare la cea de-a 8-a Editie a Congresului National al SNMF

In perioada 26-29 octombrie 2016, la Iasi, a avut loc cea de-a  8-a Ediție a Congresului Naţional al SNMF.

Pentru acest congres, grupul GastRo al SNMF s-a bucurat de sprijinul d-lui Profesor Vasile Drug-Iasi atat in alegerea tematicii cat si in confirmarea ca si participanti la acest eveniment ale unor personalitati recunoscute ale gastroenterologiei romanesti si europene.

Sesiunea in plen a fost deschisa cu un subiect fierbinte:  screeningul cancerului colorectal in Europa.

Sub “bagheta” d-lor Prof Carol Stanciu din Iasi si Alexandru Babin din Chisinau-Rep. Moldova,  mentori a sute de gastroentetrologi,  au conferentiat despre situatia screeningului cancerului colorectal in Europa- d-l Prof Pierluigi Fracasso (Italia) si in Romania-d-l Prof. Cristian Gheorghe- Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti. Punctul de vedere al medicului de familie a fost adus in lumina de catre colega noastra dr. Marilena Caliman.

A urmat o masa rotunda cu d-na Prof dr. Liana Gheorghe- Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti, una dintre cele mai emblematice personalitati  din hepatologia actuala romaneasca, care a abordat subiectul “Interpretarea testelor hepatice anormale”.

Legat de patologia hepatica a fost expus un model facil si practic de monitorizare al pacientilor cu afectiuni hepatice in cabinetul medicului de familie de catre dr. Mihaela Udrescu.

Pentru prima oara la un congres al medicilor de familie am beneficiat de prezenta din Olanda a unui inalt oaspete dr. Niek de Wit care a infiintat si conduce o retea de medici de familie cu interes in gastroenterologie in tara sa si care ne-a impartasit aceasta experienta.

Ce trebuie sa stim despre hepatita cronica C in 2016? La aceasta intrebare a raspuns  dr Ana-Maria Singeap.

Dupa pranz s-au dezbatut in tandem gastroenterolog/medic de familie subiecte legate boala de reflux gastro-esofagian (Conf dr. Lucian Negreanu-Bucuresti cu dr. Roxana Chiruta-Iasi); sindromul dispeptic (Prof dr Dumitrascu-Cluj cu dr. Ligia Mosneaga-Bucuresti) si bolile inflamatorii intestinale (dr. Catalina Mihai-Iasi  cu dr. Marilena Caliman-Bacau).

 

Grupul GastRo a fost prezent si cu ateliere.

Unul a constat in abordarea multidisciplinara (gastroenetrolog, medic de familie, dietetician, psiholog) a pacientului cu sindrom de intestin iritabil.

Al doilea  cu subiectul: “Benign sau malign?” Raspunsul a fost dat in cadrul la atelierului de elastografie si ecografie cu substanta de contrast sustinut de prof dr. Gh Balan-Iasi, dr. Catalin Andriescu-Bacau, dr. Marilena Caliman-Bacau si dr Catalina Mihai-Iasi.

A fost o experienta unica, in care comunicarea gastroenterolog-medic de familie s-a facut la cote inalte, cu sesiuni bine primite de colegi, care au dat un feed-back pozitiv.

 

Va multumim pentru sustinere!

Echipa GastRo

www.gastromf

 


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *