ABC-ul ingrijirii pacientului stomizat – Conferinta Nationala de Medicina de Familie – 29 Martie 2018

„Pentru cei cu o altfel de existență”

Uneori, când Bolile inflamatorii intestinale ( Boala Crohn sau Colita ulcerativa) sau complicaţiile acestora ( malignizari, stenoze etc) impun o intervenţie chirugicală ce se soldeaza cu crearea unei stome temporare, de cele mai multe ori, pentru a pune în repaus intestinul şi a permite stingerea activităţii inflamatorii , dar si in cazul stomei permanente, persoana in cauza are nevoie de un sprijin consistent din partea familiei si a echipelor medicale pentru a învaţa să gestioneze noul sau mod de viaţă.

Contactul permanent cu o asistentă dedicată, cu medicul personal-de familie, precum şi cu grupurile de pacienţi este esenţial pentru depăşirea dificultăţilor medicale şi, mai cu seama,  a celor psihologice.

Prin împărtăşirea experienţelor proprii, membrii asociaţiei ASPIIR au sensibilizat asupra complexelor, inhibiţiilor cu care se confruntă persoanele operate şi devenite purtători de stoma, asupra dificultătilor de integrare in familie si societate si asupra necesitatii ca stomaterapeutul sa fie aproape de pacient, atat pe timpul spitalizarii, cât şi dupa externarea lui.

Ajutorul calificat al acestuia, încă din primele ore de la interventia chirugicală, dar şi la domiciliu, este esenţial în acceptarea si acomodarea persoanei cu noua schemă corporală, in căpătarea deprinderilor de a-şi îngriji singur stoma si de a reveni treptat la un mod de viaţă cât mai apropiat de cel avut inaintea intervenţiei chirugicale.

Rolul medicului de familie este esential in sprijinirea pacientului stomizat, si asa supus unor complexe si cu tendinte de autoizolare, ca urmare a statutului sau de stomizat. Indrumat si invatat cum sa isi ingrijesca stoma, odata cu deprinderea acestor abilitati, persoana purtatoare de stoma va intelege ca poate avea o viata aproape normala, devenind astfel mult mai echilibrata, cooperanta si , deci, mai usor de monitorizat si de catre medicul de familie.

 



ASPIIR in parteneriat cu GastroMF